Koulutus
Purjelennon lupakirjakurssiin kuuluu n. 55 tuntia teoriaa ja 50 lentoa joista kertyy vähintään 10 lentotuntia. Lennoista vähintään 30 lennetään opettajan kanssa kaksipaikkaisella koulukoneella.Teoriaosuuden voi suorittaa Suomen urheiluilmailuopiston verkkokurssilla.
Purjelentokurssille voi osallistua sinä vuonna, jonka aikana täyttää 15 vuotta. Purjelentäjän lupakirjan voi saada 16-vuotiaana. Jos kurssin on lentänyt nuorempana, purjekoneilla voi lentää itsenäisesti opettajan valvonnassa kunnes ikäraja täytyy. Purjelentäjän yläikärajan määrää ainoastaan terveys.
Teoriakurssille voi osallistua kuka tahansa, lääkärintarkastus on ajankohtainen vasta lento-osalle mentäessä. Purjelentäjäksi haluavan on käytävä lääkärintarkastuksessa ilmailulääkärillä. Normaali terveys riittää, mutta yleisesti ottaen oman lupakirjan saamisen esteenä ovat kaikki tajuntaan ja lentokykyyn vaikuttavat sairaudet sekä erittäin huono näkö, silmälasit eivät ole este. Ilmaan pääsee myös ilman lupakirjaa: esimerkiksi kerhon kaksipaikkaisilla purjekoneilla voi lentää lupakirjan omaavan kanssa, vaikka itsellä ei olisikaan lupakirjaa.
Lupakirjan saatuasi voit hankkia jatkokoulutusta eri osa-alueilta kuten mittarilentokoulutus pilvessä lentämistä varten tai matkalentokoulutus.
Lue lisää purjelennon lupakirjakurssista » Termiikkiennuste »
Matkalento
Matkalentokoulutuksen turvin voi lähteä todellisiin purjelentoseikkailuihin eri puolille Suomea. Kokeneet harrastajat lentävät useiden satojen kilometrien matkoja nauttien etenemisen antamista haasteista.
Arjen huolista pääsee taivaalla täysin eroon ja maailmaan saa uudenlaisen perspektiivin ylhäältä katsoen. Lennolla voi käyttää hyväksi nykyajan teknologiaa suunnistamisessa ja optimaalisen lentonopeuden löytämiseksi. Toisaalta purjekoneessa voi myös vain istua mukavasti ja katsella maisemia.
Taitolento
Purjekoneella voidaan lentää myös taitolentoa. Kiteellä on useana vuonna järjestetty taitolentokurssi yhdessä Suomen urheiluilmailuopiston kanssa. Taitolennon opetukseen on käytetty kerhon kalustoa.
Kilpailutoiminta
Innokkaita purjelentäjiä on mukana myös lajin kilpailutoiminnassa. Purjelentokisa on viikosta kahteen kestävä tapahtuma. Joka päivä sään salliessa lennetään kilpailun johdon määräämä lentotehtävä. Se on yleensä nopeuslento suljetulla reitillä. Reitin nopeimmin kiertänyt on päivän voittaja ja saa suurimman päivittäisen pistemäärän. Päiväpisteet lasketaan yhteen ja eniten kerännyt pilotti on voittaja. Kisoja järjestetään paikallisista harjoituskilpailuista MM-tasolle saakka. Suomalaisten menestys kansainvälisissä purjelentokisoissa on ollut erittäin hyvä.